STOMATOLOGIE PEDIATRICĂ
Ce este stomatologia pediatrica?
Stomatologia pediatrică numită și pedodonție (greacă “pes”=copil,“odontos”=dinte) se ocupă cu prevenirea și tratarea afecțiunilor dinților de lapte și a dinților permanenți tineri. Medicul pedodont poate depista anomaliile dento-maxilare iar rezolvarea acestora va fi realizată de medical ortodont.
“Aparent dinții de lapte nu sunt importanți, având în vedere că oricum vor cădea și în locul lor va erupe un dinte definitiv” ,această concepție este greșită, deoarece anumite afecțiuni ale dinților de lapte pot provoca tulburări în dezvoltarea dinților definitivi. Sănătatea unui dinte de lapte asigură sănătatea viitorului dinte definitive și dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a arcadelor dentare. Așadar, este foarte important să acordăm atenție prevenirii și tratării afecțiunilor dentare ale copiilor noștri.
În cadrul cabinetului nostru,se pot efectua mai multe procedure profilactice și de tratament adresate copiilor și a dolescenților precum:
- Sigilarea șanțurilor și fosetelor (procedură non-invazivă care previne apariția cariilor în proporție de 80%)
- Fluorizarea locală ce reușește să prevină apariția cariei prin efectul de remineralizare a suprafețelor dinților permanenți tineri
- tratamentulcariilor simple și complicate
- tratamentul de canal al dinților de lapte
- extracțiiledințilortemporari.
Unii medici stomatologi nu accept copii pentru tratamente din diverse motive, însă la DENTIA avem specialiști înzestrați cu multă răbdare și tact care se ocupă și de tratamentele micuților pacienți cu nevoi speciale, fapt ce ii determină pe aceștia din urmă să revină cu mult drag la stomatolog și să capete încredere în personalul cabinetului.
Ce facem noi?
Transformam tratamentul dentar într-un joc pentru copii prin aplicarea celor mai potrivite tehnici de examinare și tratament. Drept urmare, copiii nu au nici o teamă dentară.
Acestea determină grupul de risc al cavității și aplică în mod corespunzător proceduri de protecție preventivă. Când lipsesc dinții permanenți, se aplică proteze dentare și se îmbunătățește aspectul și mușcarea estetică.
De ce ar trebui să consult un medic pedodontist pentru sănătatea oral-dentară a copilului meu?
Copiii nu sunt „adulți tineri”. În timpul copilăriei, copiii prezintă diferite caracteristici de dezvoltare a creșterii decât adulții, cum ar fi metabolismul rapid. În mod similar, structurile dinților de lapte și dinții permanenți nou eruși sunt destul de diferiți de dinții unui adult. Prin urmare, pedodontiștii au cele mai extinse cunoștințe despre sănătatea orală a copiilor.
Când trebuie să primească copilul meu primul examen stomatologic?
Se recomandă primirea primului examen stomatologic după erupția primului dinte (vârstă de 6 luni-1 an). În timpul examinării dentare precoce, se oferă o educație corectă de igienă orală, se planifică obiceiurile alimentare și se oferă informații pentru prevenirea cariilor. În acest fel, prevenirea cariilor dentare în perioada fragedății. Cu examinări periodice ale dinților planificate de către pedodontistul dvs., sunt asigurați pe termen lung dinți necorespunzători și sănătoși.
Ce beneficii pot aduce controalele periodice si timpurii ale copiilor la dentist:
- Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate câștiga un copil din a merge cu regularitate la stomatolog este dezvoltarea unor obiceiuri bune. Mulți adulți sunt foarte săraci în a avea grijă de dinți și acest obicei este adesea înrădăcinat în copilărie. Dacă copiii își dezvoltă obiceiul de a ignora sănătatea lor orală, probabil că o vor continua la vârsta adultă. În plus, cu cât un copil merge mai frecvent la stomatolog, cu atât se va simți mai confortabil în viitor. Mulți dintre noi ne temem să mergem la stomatolog chiar dacă nu este nimic rău. Expunerea periodică în tinerețe este o modalitate bună de a împiedica această teamă să ne placă mai târziu în viață.
- Un alt beneficiu de a-ți duce copiii la stomatolog este de a-și menține gura sănătoasă. Multe probleme dentare și orale apar doar simptome vizibile (durere, disconfort, etc.) după ce problema a persistat o perioadă, cu toate acestea, medicii stomatologi pot observa semne de avertizare a problemelor cu mult înainte de a se dezvolta. Luând copilul la stomatolog în mod regulat, puteți preveni apariția unor probleme dentare dureroase și costisitoare.
- Un alt beneficiu de a-ți duce copilul la stomatolog este că acesta îi ajută să îi învețe responsabilitatea. Când un copil merge la stomatolog și a mâncat prea multe dulciuri, este probabil să afle despre asta sau chiar să îl simtă dacă trebuie să aibă o cavitate găurită. Când copiii se confruntă cu consecințele sau recompensele, pentru acțiunile lor, ei vor dezvolta un comportament în consecință. Atunci când un copil este lăudat pentru că are dinții curați, este probabil să-i păstreze așa.
Dentistul este important pentru toată lumea, în special pentru copii. Vizitând regulat copiii își pot menține gura curată și își pot dezvolta obiceiuri bune care sunt esențiale pentru tot restul vieții.