PROTETICĂ DENTARĂ
Ce este protetica dentara?
Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsa sau reabilitarea orală complexă a arcadelor dentare. Prin intervenții de protetică dentară se restabilește integritatea dentară afectată de leziuni sau degradare, folosind proteze dentare fixe sau mobile, fațete dentare, coronae dentare, incrustații și lucrări complexe protetice pe implanturi.
Protetica dentară nu înseamnă doar estetică. Este, de asemenea, necesară o reconstrucție funcțională, ceea ce înseamnă că trebuie ținut seama de fonație(producereasunetelor), masticație (mestecarea alimentelor) și ocluzia dentară pentru a evita bruxismul (scrâșnirea dinților). Medicul dentist sau specialistul care execută o lucrare protetică trebuie să vizualizeze rezultatul final și să fie capabil să-l reproducă.
Zirconiul, ceramic presată(disilicat delitiu) sau ceramic feldspati că sunt câteva exemple de material noi cu ajutorul cărora, folosind protocolul corect, reușim să obținem construcții durabile și cât mai apropiate de natural.
Proteza dentara
O proteză dentară este o proteză intraorală (în interiorul gurii) folosită pentru restaurarea (reconstrucția) defectelor intraorale, cum ar fi dinții lipsă, părțile lipsă ale dinților și lipsa structurilor moi sau dure ale maxilarului și palatului.
O proteză dentară poate fi ținută în loc prin conectarea la dinți sau implanturi dentare, prin aspirație sau prin menținerea pasivă a mușchilor din jur. Ca și alte tipuri de proteze, acestea pot fi fixate permanent sau detașabile.
Protezele dentare fixe permanent folosesc adeziv sau șuruburi dentare, pentru a se atașa de dinți sau implanturi dentare.
Protezele de îndepărtare pot folosi frecarea împotriva suprafețelor dure paralele și a scăderilor dinților adiacente sau a implanturilor dentare, aspirarea folosind retenția mucoasă (cu sau fără ajutor de la adezivii protezei) și prin exploatarea mușchilor din jur și a contururilor anatomice ale maxilarului pentru a se ține pasiv în loc.
Beneficii ale protezelor dentare
- Pierderea osoasă redusă
Pierderea dinților are ca rezultat pierderea osoasă orală. Acest lucru este frecvent întâlnit mai ales în cazurile în care dintele nu este înlocuit și mai mult în cazurile în care se pierd mai mulți dinți. Protezele, parțiale sau complete, nu ajută la reducerea pierderilor osoase, deoarece, în comparație cu dinții naturali, exercită o cantitate foarte mică de presiune de mestecat. Spre deosebire de proteze dentare, protezele dentare conferă maxilarului un dinte de înlocuire, care exercită o presiune similară cu dinții naturali. Ca urmare, pierderea osoasă este scăzută în mare măsură ..
- Oferă asistență protezelor parțiale
Slăbirea gingiilor, durerea în cavitatea bucală și dezvoltarea bolii parodontale sau a cariilor dentare sunt câteva dintre efectele secundare ale protezelor parțiale. Protetica dentară, datorită procesului lor de tratament și îngrijire extins, oferă cantitatea corespunzătoare de sprijin pe care o necesită proteza parțială. Prin urmare, pacientul nu trebuie să sufere dureri în cavitatea bucală, să dezvolte potențial boli orale sau să sufere de slăbiciunea gingiilor care apare în mod obișnuit.
Niciun alt tratament dentar nu oferă sprijinul necesar protezelor parțiale, motiv pentru care un număr crescut de chirurgi dentari optează pentru acest proces de tratament.
- Soluție eficientă de reabilitare și întreținere orală
Până în prezent, nu există în esență o altă procedură dentară de restaurare care să fie la fel de eficientă și eficientă ca stomatologia protetică. Deoarece acest tratament folosește tehnologii avansate precum microscopia electronică, imagistica 3D și implanturi bazate pe nanotehnologie, oferă pacienților cele mai bune rezultate într-un timp minim. Astfel, împreună cu un tratament mai bun, pacienții au o soluție de întreținere scăzută pentru toate necazurile lor orale; ceva ce alte tratamente orale nu reușesc să ofere.
- O calitate mai bună a vieții pentru pacienți
Spre deosebire de alte procese dentare, protezele dentare îmbunătățesc de fapt calitatea vieții pacienților stomatologi prin îmbunătățirea stării generale de sănătate orală. De exemplu: deoarece proteza dentară creează dinți care sunt destul de asemănătoare cu cei naturali, pacienții se simt mai confortabil și mai încrezător. De asemenea, spre deosebire de proteze dentare, pacienții nu trebuie să facă față unor situații precum îmbibarea alimentelor și, prin urmare, nu trebuie să petreacă atât de mult timp întreținându-și dinții. Din aceste motive, în ciuda costurilor financiare ridicate, pacienții de pe tot globul optează pentru protetică dentară. De fapt, statisticile recente arată că chiar și piețele emergente precum China și India înregistrează o creștere constantă a cererii de servicii stomatologice, în special stomatologie reconstructivă.