PROFILAXIE STOMATOLOGICA
Ce este profilaxia stomatologica?
Implică totalitatea terapiilor și metodelor de prevenire a bolilor dentare. Reprezintă baza îngrijirii dinților și un mijloc de a evita multe dintre neplăcerile ce țin de sfera dentară. Beneficiile profilaxiei sunt de ordin medical, dar și estetic – prin îndepărtarea tartrului și a bacteriilor de la nivelul danturii se va spori comfortul general în cavitatea orală, aspectul estetic se va îmbunătăți și vom scăpa de respirația urât mirositoare.
Procedurile stomatologice de profilaxie includ:
- Îndepărtarea plăcii bacteriene și a petelor prin detartraj supragingival și subgingival urmat de air-flow;
- Fluorizaretopică;
- Consiliere nutrițională pentru controlul afecțiunilor dentare;
- Instructaj de igienă orală –tehnici de periaj, folosirea aței dentare și a periuțelor interdentare precum și a dușurilor bucale;
- Sigilarea șanțurilor și fosetelor;
- Aplicare de agenți de sensibilizanti pe dentină;
- Mentinătoare de spațiu.
Pentru o prevenție eficientă, profilaxia este recomandată periodic, la fiecare 6 luni.
De ce se face profilaxia stomatologica?
Dacă aveți grijă bună de dinți acasă, este posibil să vă întrebați de ce medicul dentist spune că aveți nevoie de această programare. Există multe probleme dentare pe care s-ar putea să nu le observați într-un stadiu incipient. Este posibil să nu provoace durere și să nu prezinte semne vizibile. Cu toate acestea, o programare de profilaxie dentară vă poate ajuta medicul dentist să diagnostice aceste probleme într-un stadiu incipient.
De exemplu, în stadiile incipiente, este posibil să nu simți dureri dintr-o cavitate. În timpul întâlnirii, dentistul poate găsi o cavitate mică și o poate repara înainte să se mărească și să îți provoace durere.
În timpul unei profilaxii dentare, medicul stomatolog efectuează atât scalare cât și lustruire. În timpul procesului de scalare, instrumentele dentare sunt utilizate pentru a îndepărta tartrul, placa și petele dinți – inclusiv sub linia gingiilor. Procesul de lustruire netezește dinții îndepărtând pete aspre, care altfel ar putea atrage bacteriile. Unii medici stomatologi oferă, de asemenea, tratamente de etanșare dentare, care sunt concepute pentru a consolida dinții și pentru a preveni în continuare cariile dentare.
Cea mai importantă parte a profilaxiei dentare implică curățarea sub gingia. Dacă ațați și vă spălați dinții în mod regulat, atunci vă mențineți dinții relativ sănătoși deasupra gingiilor. Cu toate acestea, sub gingii este dificil să ajungă la o periuță de dinți și este aici calculul dentar se poate acumula. Acest lucru te expune la riscul de boli ale gingiilor și cariilor dentare.
În timpul unei profilaxii dentare sau profetă orală, dentistul vă va inspecta, de asemenea, dinții și maxilarul pentru orice semne evidente de sănătate. Această inspecție poate dezvălui probleme medicale care stau la baza gingiilor, eruperea dinților de înțelepciune, cavități dentare sau chiar cancer oral – unele dintre acestea necesitând tratament imediat. Identificarea timpurie a problemelor dentare vă poate ajuta să faceți față cu acestea înainte de a deveni serioase.
Cât de des este nevoie de profilaxie stomatologica?
Majoritatea oamenilor trebuie să-și vadă medicul stomatolog pentru această întâlnire de două ori pe an. Cu toate acestea, unii oameni trebuie să urmeze un program diferit. Dacă dinții și gingiile sunt foarte sănătoase, este posibil ca dentistul să nu fie nevoit să te vadă la fel de des. Sau, dacă aveți un risc ridicat de boală dentară, medicul stomatolog vă poate recomanda vizite mai frecvente. Oamenii din grupurile cu risc ridicat pot avea nevoie să-și vadă medicul dentist pentru o programare de profilaxie dentară la fiecare trei sau patru luni.
Grupurile cu risc ridicat includ persoanele care fumează, persoanele cu boli ale gingiilor și persoanele care tind să obțină multe cavități. Femeile însărcinate, diabeticii sau persoanele cu sistem imunitar slăbit pot avea, de asemenea, nevoie de mai multe întâlniri. Asigurați-vă că stomatologul dvs. știe despre stările dvs. de sănătate, astfel încât să vă poată recomanda un program de profilaxie pentru programare.
Medicul dentist poate face recomandări cu privire la frecvența obținerii programărilor de profilaxie pe baza istoricului pacientului și a stării generale de sănătate orală. Unii pacienți pot beneficia de întâlniri mai frecvente, în timp ce alții pot avea nevoie de o curățare completă a dinților mai rar. În timp ce curățarea dinților este adesea folosită de alții ca scuză pentru a-i determina pe pacienți să facă un control, pacienții pot rezerva controale, inclusiv radiografii dentare, fără a avea nevoie de profilaxie dentară.