PARODONTOLOGIA
Ce este parodontologia?
Boala parodontală sau, popular, parodontoză, este o afecțiune dentară care se referă la îmbolnăvirea parodonțiului marginal – aparatul de susținere a dinților în oasele maxilare (gingii, ligament dentare, etc.)
De cauză microbiană, această boală are o evoluție diferită în timp, de la caz la caz, însă rezultatul final este aproape întotdeauna reprezentat de mobilitatea și pierderea dinților de pe arcadele dentare, uneori chiar la vârste tinere.
Procedurile terapeutice includ:
- -Tratamentul infecției acute parodontale;
- -Analiză clinic parodontală și înregistrare date;
- -Planare radiculară;
- -Alte tratamente parodontale nechirurgicale: aplicarea de medicamente, debridare, lavaj;
- -Tratament parodontal chirurgical: operații cu lambou, grefe gingivale, grefe osoase, regenerare tisulară, rezecție apicală;
- -Intervenții de menținere după terapia parodontală.
Boala parodontala poate fi prevenita prin:
Cea mai eficientă metodă de prevenire este ceea ce poate fi obținut de către pacient la domiciliu, de exemplu, folosind tehnica corectă de periere a dinților, auxiliare de curățare interdentare, cum ar fi perii interdentali sau ața și folosirea unei paste de dinți fluorizate.
- -igienă orală corespunzătoare;
- -vizite regulate la dentist;
- -alimentație sănătoasă.
Boli parodontale
Boala parodontală cuprinde o serie de boli ale țesuturilor parodontale care duc la pierderea atașamentului și la distrugerea osului alveolar.
Bolile parodontale iau mai multe forme diferite, dar sunt de obicei rezultatul unei coalescențe de acumulare a plăcii bacteriene biofilm a bacteriilor complexe roșii le gingivei și dinților, combinate cu gazda mecanisme imunoinflamatorii și alți factori de risc care pot duce la distrugerea osului de susținere din jurul dinților naturali. Netratate, aceste boli pot duce la pierderea oaselor alveolare și pierderea dinților.
Bolile parodontale pot fi cauzate de o varietate de factori, cel mai proeminent fiind placa dentară. Placa dentară formează un biofilm bacterian pe suprafața dintelui, dacă nu este îndepărtată în mod adecvat de pe suprafața dintelui în apropierea gingivei, o interacțiune gazdă-microbiană are loc. Acest lucru duce la dezechilibrul dintre gazdă și factorii bacterieni, care la rândul său poate duce la o schimbare de la sănătate la boală.
Alți factori locali și / sau sistemici pot determina sau progresa în continuare manifestarea bolii parodontale.
Alți factori pot include vârsta, statutul socio-economic, educația în igienă orală și dieta.
Factorii sistemici pot include diabetul necontrolat sau fumatul de tutun.
Semne și simptome ale bolii parodontale:
- sângerare a gingiilor;
- recesiune gingivală;
- halitoză (respirație urâtă);
- dinți mobile;
- proteze necorespunzătoare și acumularea plăcii și a calculilor.