ORTODONȚIA
Ce este ortodontia?
Ortodonţia este o ramură a medicine dentare care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea anomaliilor dento-maxilare și realizarea unor relaţii intermaxilare corecte (orthos= drept, dontos=dinți).
Medicul ortodont se va ocupa de îndreptarea și alinierea dinţilor strâmbi, de realizarea rapoartelor corecte între aceştia, dar şi a rapoartelor dintre oasele maxilare.Tratamentele ortodontice se adresează atât copiilor și adolescenților, cât și adulților. În funcție de anomalie și de vârstă se folosesc aparate ortodontice mobile și/sau fixe.
În general, tratamentul ortodontic trebuie început din copilărie, în jurul vârstei de 7 ani, sau când copilul mai are între 4-6 dinți de lapte. În această fază a dezvoltării, medical poate observa déjà eventualele probleme de creștere a maxilarului și a dinților permanenți. Avantajele tratamentului orthodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut și o durabilitate mai mare a dinților. În concluzie, prin ortodonție corectă anomalia dentară, se păstrează sănătatea structurilor dentare și se asigură stabilitatea în timp a tratamentului.
Alinierea anormală a dinților și maxilarelor este frecventă. Aproape 50% din populație, spun specialistii, are malocluzii suficient de severe pentru a beneficia de tratament ortodontic. Tratamentul poate dura câteva luni până la câțiva ani, implică utilizarea de bretele dentare și alte aparate pentru a muta încet dinții și maxilarele. Dacă malocluzia este foarte severă, poate fi utilizată o intervenție chirurgicală la maxilar. Tratamentul este de obicei început înainte ca o persoană să ajungă la vârsta adultă, deoarece oasele pot fi mai ușor deplasate la copii.
Un tratament tipic pentru dinții poziționați incorect (malocluzie) durează aproximativ 1 până la 3 ani, cu bretele modificate ușor la fiecare 4 până la 10 săptămâni de catre medicul ortodont.
Există mai multe metode pentru ajustarea malocluziei.
La pacienții în creștere, există mai multe opțiuni pentru tratarea discrepanțelor scheletice, fie promovând sau restricționând creșterea folosind aparate funcționale, căptușeală ortodontică sau fațet de tragere inversă.
Majoritatea lucrărilor ortodontice sunt începute în timpul stadiului dentar permanent precoce înainte de finalizarea creșterii scheletului. Dacă creșterea scheletului s-a finalizat, chirurgia maxilarului poate fi o opțiune. Uneori, dinții sunt extrasi pentru a ajuta tratamentul ortodontic (dinții sunt extrasi în aproximativ jumătate din toate cazurile, cel mai frecvent premolari).
Terapia ortodontică poate include utilizarea de aparate fixe sau amovibile. Majoritatea terapiei ortodontice este livrată folosind aparate care sunt fixate pe loc, de exemplu cu bretele care sunt lipite de dinți cu adezivi. Aparatele fixe pot avea un control mecanic mai mare al dinților, iar rezultatul tratamentului este mai mare cu utilizarea aparatelor fixe.
Aparatele fixe sunt folosite, de exemplu, pentru a roti dinții care nu se potrivesc formei arcului celorlalți dinți, pentru a muta mai mulți dinți în diferite locuri, pentru a schimba unghiul dinților sau pentru a schimba poziția rădăcinii dintelui .
Nu este de preferat dacă pacientul are o igienă orală slabă (deoarece aceasta poate duce la decalcifiere, carii dentare și alte probleme), dacă pacientul nu este motivat (întrucât tratamentul durează câteva luni și este necesar angajamentul pentru igiena orală) sau dacă malocluziile sunt ușoare.
Bretelele sunt de obicei așezate pe partea din față a dinților, dar pot fi, de asemenea, așezate pe partea orientată spre limbă (numite bretele linguale). Brățările din oțel inoxidabil sau porțelan sunt lipite de centrul dinților folosind un adeziv. Firurile sunt plasate într-o fanta din paranteze care permite mișcarea controlată în toate cele trei dimensiuni.
Durata tratamentului
Timpul necesar pentru bretele variază de la o persoană la alta, în funcție de:
- gravitatea problemei;
- cantitatea de cameră disponibilă;
- distanța pe care trebuie să o parcurgă dinții;
- sănătatea dinților, gingiilor și a osului de susținere și cât de atent pacientul respectă instrucțiunile.
Cu toate acestea, în medie, însă, odată ce bratele sunt puse, acestea rămân, de obicei, la locul unu-trei ani. După îndepărtarea bretelelor, majoritatea pacienților vor trebui să poarte tot timpul un șervețel pentru primele șase luni, apoi numai în timpul somnului mulți ani.